NL | EN

Welkom bij Rob Walrecht Productions


(For English, click on 'EN', top left)

Rob Walrecht leert je het heelal begrijpen!
Wil je de sterren en sterrenbeelden leren herkennen? Wil je begrijpen hoe het heelal in elkaar zit? Wil je inzicht krijgen in de enorme afstanden binnen het zonnestelsel én daarbuiten, en de leegte van het heelal? Dan ben je hier aan het juiste adres.

De planisfeer is hét hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen. Ook geschikt als relatiegeschenk en zelfs leverbaar in een gepersonaliseerd ontwerp, voor bedrijven en organisaties. Lees verder bij 'Zakelijk'.

Maar we leveren meer artikelen, zoals de boeken uit de serie Genieten van de sterrenkunde, bedoeld voor iedereen, jong en oud, die meer wil weten over het heelal waarin wij leven. Verder posters en een unieke serie leerzame instrumenten en modellen (meest als bouwplaten).


Lezing over oerbos in Den Treek!

Lezing over 12.900 jaar oud oerbos in Den Treek
Op 13 april gaf de ontdekker van het oerbos, prof.dr. Jos Bazelmans, een lezing in Het Groene Huis in Amersfoort. Het was een doorslaand succes, met een volle zaal en zeer geïnteresseerde, enthousiaste gasten. De lezing duurde dan ook tot 22:30 uur.
Jos Bazelmans had enkele stukken van de bomen meegenomen, waaronder een dwarsdoorsnede (zodat je de jaarringen kan zien) en een stam of tak van 1,5 m lengte. Niemand kon zich bedwingen die delen van het oude bos aan te raken.
Zie ook mijn nieuwsbrief van april 2017. In de volgende nieuwsbrief een uitgebreider verslag van de lezing.


Cursus 'Leer het heelal begrijpen' - najaar 2017

De meest complete cursus sterrenkunde voor particulieren

Vanaf woensdag 13 september geeft Rob Walrecht zijn zeer complete cursus over sterrenkunde. De cursus zal ditmaal zelfs uit tien lessen bestaan, zodat werkelijk alle onderwerpen goed aan bod komen. Meer informatie hierover later op deze pagina.


Filmpje van een komeet

De passerende komeet 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak
De Japanner Yasushi Aoshima nam op 22 maart een serie foto's van deze komeet, vanuit Fukushima. Hiervan maakte hij een fraai filmpje. Niet alleen is het mooi om te zien hoe de komeet (versneld) langs de hemel beweegt, maar je ziet ook het sterrenstelsels M108 en de planetaire nevel M97 (die blauwe bol rechtsonder, die op een planeet als Uranus lijkt: de Uilnevel). M108 is een balkspiraalstelsel op 46 miljoen lichtjaar afstand.
Het leuke is dat deze twee objecten voor het eerst op onze planisferen verschijnen, samen met vijftien andere. De Superplanisfeer en de nieuwe planisfeer voor Nederland en België (PLN-NL) en andere planisferen die in herdruk zijn bevatten deze objecten. Zie ook het nieuwsbericht daarover.Eclipsbrillen en 'Veilig zonnekijken'

We hebben de eclipsbrillen in ons standaard programma opgenomen, en de De gratis brochure Veilig zonnekijken blijft gewoon te downloaden. Klik hier voor meer informatie hierover.
 

De nieuwe folder

De nieuwe folder is klaar, met eindelijk weer eens een overzicht van al onze producten. U kunt hem hier downloaden, maar hij wordt meegezonden met de zakelijke en particuliere bestellingen.


 

Zeven aardachtige planeten ontdekt!

Planetenstelsel TRAPPIST-1 heeft mogelijk planeten met water

Astronomen hebben een stelsel gevonden van een koele kleine ster met tenminste zeven aardachtige planeten! Het is het grootste aantal planeten ter grootte van de aarde dat tot nu toe bij een ster is ontdekt, en ook het grootste aantal werelden waar vloeibaar water kan bestaan. Zie mijn nieuwsbrief van maart 2017 voor een artikel over deze ontdekking.


Video's Titan, Pluto en Ceres

Vlieg over de Occator krater en langs Pluto en Titan

Ik zag drie leuke video's voorbij komen, samengesteld uit opnamen van de betreffende ruimtesondes. Het gaat om een filmpje met een reis over de spectaculaire krater Occator (die met de 'witte' vlekken) op Ceres, een filmpje 'Wat Huygens zag op Titan (de grooste maan van Saturnus) en een waarbij je langs Pluto vliegt.Krater Occator Ceres            Pluto                                        Titan


Een gelukkig 2017!

Mijn nieuwjaarskaart

Al sinds 1980 maak ik mijn eigen nieuwjaarskaart, die bijna altijd bedoeld is om grappig te zijn. Die van 2017 vind je hier. Dubbelzijdig printen en vouwen.


Nieuwe Pluto globe!

15 cm globe van Pluto is erg leerzaam

Ik heb een flinke serie globes van Sky & Telescope, een Amerikaanse uitgever van onder andere een van de belangrijkste amateursterrenkundebladen. Ze waren er al van Mercurius, Venus, Aarde, Mars (twee) en de maan (ook twee) - allemaal met een diameter van 12 inch (ca. 30 cm.). Ik heb ze op één na. Zie ook mijn bericht over mijn laatste schaalmodel over het zonnestelsel.
Nu is er ook een Pluto globe! Wel kleiner: 6 inch (ca. 15 cm). Maar geweldig mooi! Pas met een globe zie je echt welk deel van Pluto nu goed, redelijk of niet  bekend is. Ik ben erg blij mee en ik hoop dat ze ook nog eens globes gaan uitbrengen van de vier grote manen van Jupiter en grote manen van Saturnus.
Cursus voor docenten in maart-april gaat niet door.

Cursus 'Leer het heelal begrijpen', in Amersfoort

Het was de bedoeling om in maart en april 2017 mijn cursus voor docenten te geven, maar helaas waren er niet genoeg deelnemers. Het nadeel als je een te kleine database met geïnteresserden hebt.


Brochure Ster van Bethlehem

en het verhaal over de kalender

De nieuwe brochure gaat over de Ster van Bethlehem en de ontwikkeling van onze kalender en tijdrekening. U krijgt hem gratis bij uw bestelling van boeken, planisferen en andere producten! Zie onder Nieuws.

Leuk om bij uw sterrenkundig Sinterklaas- of Kerstcadeau de brochure te geven, of hem gewoon lekker zelf te houden.

 

Twee nieuwe sets

De complete sets 6 en 7

Na het uitbrengen van de nieuwe Astroset Maan en Planeten, het Zonnestelselmodel en het boekje De Oerknal leek het ons leuk om een complete sterrenkundeset te maken, waarmee je in één keer alles hebt om het sterrenkunde te beginnen! En dat met 15% korting!

Daarnaast is er nu ook een set met alle vijf boeken van Rob Walrecht: een prachtige set om in de boekenkast te hebben staan - en te lezen natuurlijk!

Zie deze pagina voor beide nieuwe sets.


70 cm Superplanisfeer

Officiële presentatie

Op 11 juni was de presentatie van de nieuwe, 70 cm grote Superplanisfeer, in de Sterrenwacht Midden-Nederland in Amersfoort. Zie ook onder Nieuws en deze folder.
Klik hier voor het persbericht.


30 jarig bestaan Rob Walrecht Productions

Het verslag van het feest en de productpresentaties

Zie voor een verslag van het feest en de presentaties van de nieuwe producten, op 31 oktober 2015 onder Nieuws.


In Memoriam Joop Engelander

Op 21 juli j.l. overleed Joop Engelander, iemand die jarenlang zeer actief was in de Amersfoortse sterrenwacht en ons boekje Higgs gevonden heeft gefinancierd. Bob van Slooten heeft een mooi In Memoriam geschreven.
Zie voor meer onder Nieuws.

Nu gratis te downloaden: Brochure Kleine werelden in het zonnestelsel

Deze brochure, over de bezoeken van Dawn aan Ceres en New Horizons aan Pluto en zijn manen, kun je nu gratis downloaden. Zie onder Nieuws.Lezingen van Rob Walrecht

Volkssterrenwachten en Volksuniversiteiten

De komende tijd geef ik diverse lezingen in het land. Ik bied een groot aantal standaard lezingen en cursussen, terwijl maatwerk lezingen of cursussen ook mogelijk zijn. Bedrijven, sterrenwachten, verenigingen e.d. kunnen contact met ons opnemen.

Zie deze pagina en onze uitgebreide FOLDER over de lezingen en cursussen van Rob Walrecht.

Nieuw is de cursus 'Doe meer met je planisfeer', waarin ik je alles leer over de achtergrond, het principe, de werking en alle mogelijkheden van de planisfeer! Het is een cursus van twee avonden en ik ga uit van enige voorkennis over de sterrenhemel. Is die kennis er niet dan hebben wij de cursus 'Genieten van de sterrenhemel'.


Cursus voor docenten

Nieuwe pilots cursus 'Leer het heelal begrijpen!'
De cursus 'Leer het heelal begrijpen!', voor docenten PO en VO, geeft docenten een complete 'basistraining' sterrenkunde, waarmee zij de rest van hun carrière vooruit kunnen. Na een serie pilots is de cursus helemaal klaar.
Als u met meerdere collega's interesse heeft is het gemakkelijk de cursus te organiseren op een voor u geschikte locatie.

Demo's op onderwijsevenementen
Ik sta regelmatig op onderwijsevenementen met een demo van onze cursus. De meest gegeven demo heet 'Op reis door het zonnestelsel' en hierin komt de opbouw van het zonnestelsel aan bod, met een beschrijving van de verschillende groepen van 'leden' van het zonnestelsel, en een 'reisje door het zonnestelsel' met behulp van enkele van onze schaalmodellen.