NL | EN

Welkom bij Rob Walrecht Productions


(For English, click on 'EN', top left)

Rob Walrecht leert je het heelal begrijpen!
Wil je de sterren en sterrenbeelden leren herkennen? Wil je begrijpen hoe het heelal in elkaar zit? Wil je inzicht krijgen in de enorme afstanden binnen het zonnestelsel én daarbuiten, en de leegte van het heelal? Dan ben je hier aan het juiste adres.

De planisfeer is hét hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen. Ook geschikt als relatiegeschenk en zelfs leverbaar in een gepersonaliseerd ontwerp, voor bedrijven en organisaties. Lees verder bij 'Zakelijk'.

Maar we leveren meer artikelen, zoals de boeken uit de serie Genieten van de sterrenkunde, bedoeld voor iedereen, jong en oud, die meer wil weten over het heelal waarin wij leven. Verder posters en een unieke serie leerzame instrumenten en modellen (meest als bouwplaten).


In Memoriam Joop Engelander

Op 21 juli j.l. overleed Joop Engelander, iemand die jarenlang zeer actief was in de Amersfoortse sterrenwacht en ons boekje Higgs gevonden heeft gefinancierd. Bob van Slooten heeft een mooi In Memoriam geschreven.
Zie voor meer onder Nieuws.


De nieuwe folder

De nieuwe folder is klaar (nu in druk), met eindelijk weer eens een overzicht van AL onze producten. U kunt hem hier downloaden.
Afsluitdijk een lichtmuseum? Nee!!!

De Afsluitdijk is één van de laatste plekken in Nederland waar je de Melkweg nog kunt zien. Het Waddengebied is nog een plek waar je de Melkweg kunt zien! Terschelling heeft niet voor niets het eerste Dark Sky Park van Nederland! Dat gaat misschien veranderen… Zie onder Nieuws.


Twee nieuwe sets

De complete sets 6 en 7

Na het uitbrengen van de nieuwe Astroset Maan en Planeten, het Zonnestelselmodel en het boekje De Oerknal leek het ons leuk om een complete sterrenkundeset te maken, waarmee je in één keer alles hebt om het sterrenkunde te beginnen! En dat met 15% korting!

Daarnaast is er nu ook een set met alle vijf boeken van Rob Walrecht: een prachtige set om in de boekenkast te hebben staan - en te lezen natuurlijk!

Zie deze pagina voor beide nieuwe sets.


70 cm Superplanisfeer

Officiële presentatie

Op 11 juni was de presentatie van de nieuwe, 70 cm grote Superplanisfeer, in de Sterrenwacht Midden-Nederland in Amersfoort. Zie ook onder Nieuws en deze folder.
Klik hier voor het persbericht.


Asteroid Day - 30 juni 2016

Rob Walrecht geeft lezing in Amersfoortse sterrenwacht:
'Kleine werelden van het zonnestelsel'

Op 30 juni was het voor de tweede maal Asteroid Day, een dag waarop er wereldwijd evenementen werden georganiseerd over die interessante maar soms levensgevaarlijke kleine buren, die we in goed Nederlands planetoïden noemen.
Samen met de Sterrenwacht Midden-Nederland organiseerde Rob Walrecht een klein evenement in Amersfoort. Vanwege een artikel in de Telegraaf werd uitgeweken naar de grotere ruimte in het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME), ook op het landgoed Schothorst.

Programma Amersfoort
In de sterrenwacht in Amersfoort bestond het programma uit Robs lezing Kleine werelden van het zonnestelsel. In deze aangepaste versie van zijn standaardlezing vertelde Rob eerst het verhaal van de ontdekking van de planeten, dwergplaneten, planetoïden en andere ‘leden’ van het zonnestelsel. Daarna volgde een overzicht van het zonnestelsel vanuit verschillende perspectieven: de afmetingen van de hemellichamen, hun massa’s, hun afstanden tot de zon en de manier waarop het zonnestelsel is ontstaan.
Vervolgens werden enkele planetoïden nader bekeken, met name Ceres (de grootste) en Vesta (de nummer 3). Ook de huidige en toekomstige planetoïdenmissies kwamen dan aan bod.
Na de lezing was er ruimte voor vragen en een gezellige discussie (ongeveer 30 minuten). Het aantal bezoekers was helaas laag (15 mensen), omdat in het stuk in de Telegraaf niet stond dat die lezing zou worden gegeven...

Links:
AIM - Asteroid Impact Mission (film)
ESA - informatie in Nederlands
Asteroid Day - serie van 7 filmpjes, met mogelijk ondertiteling
Asteroids, assessing the risks - over software om gevaar planetoïden in kaart te brengen


Nieuw: kleurenplaten voor mini-expo's!

Ideaal voor sterrenwachten, sterrenkunde clubs en scholen

Een serie van ruim 80 A3 kleurenplaten (posters) waarmee allerlei (ad hoc) mini-exposities over sterrenkunde en het zonnestelsel kunnen worden samengesteld. Zie hier en dan helemaal naar beneden scrollen.


De Oerknal en het uitdijend heelal

Een mooie recensie van NBD Biblion (bibliotheken)

NBD Biblion, die de biliotheken van boeken en informatie voorziet, heeft een prachtige recensie gepubliceerd over ons boek De Oerknal en het uitdijend heelal. Zie hier.


30 jarig bestaan Rob Walrecht Productions

Het verslag van het feest en de productpresentaties

Zie voor een verslag van het feest en de presentaties van de nieuwe producten, op 31 oktober 2015 onder Nieuws.


AANBIEDING:
Astroset 'Sterrenkunde is fun'

Nu € 9,95

De oude, vertrouwde Astroset bevat nog de oude versie van ons Zonnestelselmodel, dat nog prima is te gebruiken maar minder kaartjes heeft. Een kaartje daarvan is verouderd: Pluto wordt niet meer als planeet gezien maar als dwergplaneet. Daarvoor, en voor vier andere dwergplaneten, vind je hier gratis extra kaartjes die je kunt downloaden.
Bestellen kun je via deze pagina.


Pluto, Ceres en Vesta

Gratis Pluto Special

Ik heb een speciale nieuwsbrief gemaakt, een Pluto Special, die ik voortdurend bijwerk. Zo krijg je een compleet verslag van de New Horizons missie langs Pluto en zijn maantjes. Zie Pluto Special.

Nieuwe kleurenplaten - handig voor publieksvoorlichting

Je kunt een serie A3 kleurenplaten downloaden over Pluto, Ceres en Vesta: via het nieuwsitem.

Nu gratis te downloaden: Brochure Kleine werelden in het zonnestelsel

Deze brochure, over de bezoeken van Dawn aan Ceres en New Horizons aan Pluto en zijn manen, kun je nu gratis downloaden. Zie onder Nieuws.


Eclipsbrillen en 'Veilig zonnekijken'

We hebben de eclipsbrillen in ons standaard programma opgenomen, en de De gratis brochure Veilig zonnekijken blijft gewoon te downloaden. Klik hier voor meer informatie hierover.Lezingen van Rob Walrecht

Volkssterrenwachten en Volksuniversiteiten

De komende tijd geef ik diverse lezingen in het land. Ik bied een groot aantal standaard lezingen en cursussen, terwijl maatwerk lezingen of cursussen ook mogelijk zijn. Bedrijven, sterrenwachten, verenigingen e.d. kunnen contact met ons opnemen.

Zie deze pagina en onze uitgebreide FOLDER over de lezingen en cursussen van Rob Walrecht.

Nieuw is de cursus 'Doe meer met je planisfeer', waarin ik je alles leer over de achtergrond, het principe, de werking en alle mogelijkheden van de planisfeer! Het is een cursus van twee avonden en ik ga uit van enige voorkennis over de sterrenhemel. Is die kennis er niet dan hebben wij de cursus 'Genieten van de sterrenhemel'.


Cursus voor docenten

Nieuwe pilots cursus 'Leer het heelal begrijpen!'
De cursus 'Leer het heelal begrijpen!', voor docenten PO en VO, geeft docenten een complete 'basistraining' sterrenkunde, waarmee zij de rest van hun carrière vooruit kunnen. Na een serie pilots is de cursus helemaal klaar.
Als u met meerdere collega's interesse heeft is het gemakkelijk de cursus te organiseren op een voor u geschikte locatie.

Demo's op onderwijsevenementen
Ik sta regelmatig op onderwijsevenementen met een demo van onze cursus. De meest gegeven demo heet 'Op reis door het zonnestelsel' en hierin komt de opbouw van het zonnestelsel aan bod, met een beschrijving van de verschillende groepen van 'leden' van het zonnestelsel, en een 'reisje door het zonnestelsel' met behulp van enkele van onze schaalmodellen.