NL | EN

Boek 'Higgs gevonden'!

Higgs gevonden gepresenteerd!

Op zaterdag 29 september presenteerden wij samen met co-auteur Luc Hendriks ons nieuwste boek, Higgs gevonden - Een compleet overzicht van de bouwstenen van de materie. De presentatie, in de Bibliotheek aan de Zonnehof in Amersfoort, was zeer gezellig en heel veel vrienden en familieleden waren aanwezig. Hieronder enkele foto's van de presentatie. Het boekje loopt uitstekend! De helft van de oplage is al weg.

Als speciale spreker hadden wij Dr. Frank Filthaut, iemand ‘uit het veld’, die een lezing gaf over de ontdekking van het higgsdeeltje en vooral over hoe het nu verder gaat met het onderzoek, en wat de consequenties zijn van de ontdekking voor de wetenschap. Dr. Filthaut is een deeltjesfysicus, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en het NIKHEF (nationaal instituut voor subatomaire fysica). Hij is sinds 2000 betrokken bij de zoektocht naar het higgsboson, met het ATLAS experiment, een van de detectoren van de Large Hadron Collider van het CERN. Zelf zegt hij: ‘In het bijzonder heb ik de Nederlandse bijdrage aan de zoektocht naar het higgsdeeltje (in de context van het ATLAS-experiment) gecoördineerd.’

Extra gewaardeerde gast was Joop Engelander, oudste lid van de Publiekssterrenwacht Schothorst, in Amersfoort. Hij was zo vriendelijk - en heel spontaan - de drukkosten van het boek voor zijn rekening te nemen, waardoor het project beter haalbaar was voor ons. Zeker in deze barre economische tijden.

Hieronder vind je meer informatie over dit bijzondere boek.

 

Presentatie Higgs gevonden
29 september 2012

 
 de trotse schrijvers

 
 de zaal zat stampvol

 
 Rob in gesprek met Joop Engelander, sponsor
van dit bijzondere boekje.


Boek B04: Higgs gevonden - Compleet overzicht van de bouwstenen van de materie
Het boek bevat 17 pagina's (full colour), en kost € 9,50. Bestellen?

De totstandkoming van dit boek

We think we have it!
Op 4 juli 2012 maakten wetenschappers van het CERN in Genève bekend dat zij een ontbrekend, zeer belangrijk elementair deeltje - het higgsdeeltje - hadden waargenomen. Ik volgde al sinds 2007 de ontwikkelingen met de Large Hadron Collider in Genève op de voet, door mijn boek Genieten van het heelal, dat in dat jaar uitkwam. Ik was helemaal niet van plan om een nieuw boek uit te geven, zeker ook vanwege de malaise in de boekenbranche. Daar komt bij dat de deeltjesfysica nou niet een onderwerp is waar ik zélf over moet gaan schrijven, tenzij het humoristisch bedoeld is.
Op diezelfde 4e juli kreeg ik de nieuwsbrief van Luc Hendriks, die ik al kende van een samenwerkingsverband van sterrenkunde ‘educators’. Daarin schreef hij een heel leuk en helder stukje over de ontdekking van het higgsdeeltje. We hadden al eerder ontdekt dat wij de nodige overeenkomsten hebben, ondanks dertig jaar leeftijdsverschil: beiden gepassioneerde popularisatoren van de sterrenkunde, met een eigen sterrenkundecursus voor het publiek en zelfs beiden planetariummensen! En het leuke is dat Luc’s cursussen natuur- en sterrenkunde veel dieper ingaan op de onderwerpen en daarmee bijna naadloos aansluiten op mijn basiscursus 'Leer het heelal begrijpen!'.

Een briljant idee!
Tijdens slapeloze uren ben ik vaak heel creatief bezig en in een nacht na 4 juli 2012 gingen mijn gedachten aan de haal met een wel heel erg leuk idee: wat als Luc Hendriks en ik onze krachten zouden bundelen en samen een boek zouden maken over de bouwstenen van de materie?  
Ik zou zelf het eerste van drie hoofdstukken kunnen schrijven: over de aard van de materie op een hoger niveau (atomen en moleculen, en protonen, neutronen en elektronen). Luc zou de delen over elementaire deeltjes en het higgsdeeltje kunnen schrijven. Samen zouden we zo een compleet beeld kunnen geven van materie, en waaruit het is opgebouwd. Alleen... Luc wist nog van niets!
Gelukkig had ik de Publiekssterrenwacht Schothorst (Amersfoort) voorgesteld Luc te vragen voor een lezing over het higgsdeeltje, op 13 juli. Hij gaf een zeer enthousiaste presentatie en wist probleemloos en zonder aarzeling de moeilijkste vragen te beantwoorden. Ik was toen helemáál zeker van mijn zaak en stelde het plan aan hem voor. Hij was erg enthousiast. Iemand anders was ook erg enthouiast: Joop Engelander, met 82 jaar het oudste lid van de sterrenwacht, stelde spontaan voor het boek te sponsoren.

Een nieuw boek
Maar de belangrijkste fase kwam natuurlijk nog: het schrijven, illustreren en opmaken van het boek. De laatste twee heb ik zelf in de hand, en zijn dus in dezelfde stijl als de drie sterrenkundeboeken. De schrijfstijl moest echter ook zoveel mogelijk hetzelfde zijn: beknopt en helder, met een logische, overzichtelijke opbouw en bedoeld voor de wetenschappelijk geïnteresseerde leek. Niet te moeilijk en niet te eenvoudig dus.
Wat betreft het schrijven in een andere schrijfstijl dan hij gewend was toonde Luc zich een zéér snelle leerling. Hopelijk heeft hij wat van mij kunnen leren. Zeker is dat ik veel van hem heb opgestoken en nu het gevoel heb, dankzij het werk aan dit boek, zelf iets beter te begrijpen hoe de wereld van de elementaire deeltjes in elkaar steekt.

Rob Walrecht - augustus 2012