NL | EN

Nieuw: Brochure 'Bombardement van de aarde!'

Gratis bij bestellingen
In 2013 kwam onze brochure Bombardement van de aarde! De dreiging van kosmisch puin uit. De brochure gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over alle planetoïden, kometen en andere zonnestelseobjecten die de aarde en het leven erop kunnen bedreigen.

Deze nieuwe brochure wordt gratis meegestuurd bij bestellingen vanaf € 9,95, zolang de voorraad strekt. Er komt eind oktober 2014 een nieuwe brochure uit (zie home page).

De brochure van acht pagina's is in feite een aanvulling op het tweede deel van ons boek Genieten van het zonnestelsel. Dat boek geeft een goed overzicht van het hele zonnestelsel, maar kan daardoor niet altijd heel diep in gaan op alle specifieke onderwerpen.

Overzicht
Na een overzicht van het zonnestelsel, nodig om planetoïden en kometen een plek te kunnen geven, geven wij een beeld van wat er allemaal aan ruimtepuin op de aarde valt: dagelijks alleen al 40 ton ruimtestof, zandkorrels en steentjes! Die leveren soms mooie meteoren op: de lichtsporen die wij 's avonds en 's nachts vaak kunnen zien en die ook wel 'vallende sterren' worden genoemd.
Maar wat als er grotere brokken in de dampkring van de aarde komen, of erger: het aardoppervlak raken? Op 15 februari 2013 scheerde een planetoïde van 30 m diameter op 28.000 km langs de aarde: sterrenkundig gezien erg dichtbij (zelfs binnen de geostationaire baan, waarin wij onze communicatie- en weersatellieten hebben geplaatst!). Toch was deze planetoïde niet gevaarlijk want men kende de baan al, en (amateur) astronomen stonden in een groot deel van de wereld klaar om het rotsblok langs te zien komen.

De meteoor van Chelyabinsk
Maar de ochtend van die 15e februari gebeurde er iets dat men niet had voorspeld: een iets kleiner rotsblok, dat niets te maken had met die andere, kwam onder een lage hoek de dampkring binnen en explodeerde boven het SIberische Chelyabinsk! Ongeveer duizend mensen raakten gewond door glasscherven toen de schokgolf van de explosie de miljoenenstad bereikte. Wat als dat object 1 km was geweest? De brochure geeft het onstellende antwoord!

Waarom een gratis brochure?
In 2012 gaven wij de eerste gratis brochure uit, over de Venusovergang van 6 juni 2012. Het idee was simpel: we kunnen nu en dan eens adverteren in bladen, maar dat is duur, erg snel vergankelijk (tenzij je heel regelmatig adverteert, wat nóg duurder is) en heeft ons zelden iets opgeleverd. Een brochure over een interessant onderwerp is leuk om te lezen en misschien te bewaren (ze hebben het juiste formaat om precies in de boeken te passen). Dat is dus een blijvertje! Een brochure van acht pagina's, net zo mooi gedrukt en uitgevoerd als de boeken, kost evenveel als een beetje advertentie! Dan is de keuze snel gemaakt. En het is nog leuk om te maken ook!

Hoewel de Venusovergang in Nederland niet was te zien, was de brochure een groot succes. Reden om het nogmaals te doen. En het onderwerp voor volgend jaar is al bekend! Dat zal gaan over de dwergplaneten Ceres, Pluto en Vesta (die laatste is officieel geen dwergplaneet, maar vermoedelijk een protoplaneet: een overgebleven bouwsteen van de planeten).
De ruimtesonde Dawn cirkelde in 2011-2012 een jaar lang rond de op twee na grootste planetoïde Vesta. Het toestel is nu onderweg naar Ceres, de grootste planetoïde, en sinds 2006 officieel dwergplaneet. In 2015 komt de Dawn bij Ceres aan. In datzelfde jaar komt de New Horizons bij Pluto aan! We hebben de grootste objecten van het zonnestelsel inmiddels van nabij kunnen verkennen (de zon, de acht planeten, de maan en de manen van de vier grote planeten), maar nog geen enkele dwergplaneet. Zij kunnen ons echter veel vertellen over het ontstaan en evolutie van het zonnestelsel!

Speciale presentatie
Rob Walrecht zal vanaf half oktober ook een beperkt aantal presentaties kunnen geven over het onderwerp van de brochure, binnen niet te grote afstand van Amersfoort. Boekhandels, sterrenwachten, verenigingen e.d. kunnen contact met ons opnemen: info@walrecht.nl.

LET OP: Onze producten kunnen een nieuwe hobby veroorzaken!