NL | EN

In Memoriam Joop Engelander


Op 21 juli overleed Joop Engelander, iemand die jarenlang zeer actief was in de Amersfoortse Sterrenwacht Midden-Nederland (voorheen Publiekssterrenwacht Schothorst). Hij werd 86. Ik heb hem niet zo goed gekend als de oudgedienden bij de sterrenwacht. Bob van Slooten heeft een mooi In Memoriam geschreven.

Cursussen
Mijn ervaring met hem stamt uit de tijd dat ik lessen van de cursussen (en later de hele cursussen) ging geven op de sterrenwacht, ongeveer vanaf 2000. Met enige regelmaat brak Joop in tijdens de lessen, met aanvullingen. Hoewel het in het begin wennen was heb daar ook van genoten, zeker ook omdat zijn enthousiasme de cursisten ook stimuleerde tot meer interactie. En het gaf iets knus aan mijn presentaties.

Boekje Higgs gevonden
Zijn enthousiasme, ook voor mijn werk, uitte zich in juli 2012 op een zeer bijzondere manier. Kort na de bekendmaking van de ontdekking van de Higgs-boson, op 4 juli 2012, kreeg ik het idee om er een boekje over te gaan schrijven. Dat was zoals gebruikelijk 's nachts want dan heb ik blijkbaar de tijd... De opzet, het aantal pagina's en de uitvoering (conform de andere boeken), en daarmee de kosten had ik die nacht ook snel berekend.
Deeltjesfysica is niet mijn expertise, maar ik had al contact met een jonge student, Luc Hendriks, die in zijn nieuwsbrief een interessant verhaal had geschreven. Ik wilde nog wat meer over hem weten voordat ik hem wilde voorstellen om gezamenlijk een boekje te schrijven. Dus stelde ik voor om hem uit te nodigen op de sterrenwacht, om een lezing over het onderwerp te geven. Dat gebeurde als ik het goed heb op 13 juli 2012.
Na afloop was ik zeer tevreden en stelde ik hem voor het boekje Higgs gevonden te gaan maken. Als bedrijf zaten we wel midden in de crisis, dus ik wist nog niet of en wanneer ik het geld beschikbaar zou hebben...
Joop stond erbij en riep spontaan: ' O, maar ik betaal het!'. Ik kon het niet zo goed geloven, ik had dat nog nooit meegemaakt.
Toen het zover was dat de betaling in zicht kwam heb ik hem dus voorzichtig gebeld of het aanbod nog steeds gold... En dat was zo! Het was allemaal snel geregeld en het boekje kwam (na enkele maanden hard werken) op 29 september 2012 uit.
Op de binnenzijde van het omslag heb ik hem bedankt voor zijn steun en vertrouwen. Zijn zoon vertelde me: ' Dat boekje, daar was hij ook enorm trots op. Het lag altijd onder handbereik om aan andere mensen te laten zien.'

Op 31 oktober was Joop er ook bij op ons 30-jarig jubileum. Ik zal hem missen.

Ik wens zijn familie en vrienden veel sterkte!

 Tijdens de presentatie van het boekje, op 29 september 2012.