NL | EN

Nieuw: Turkse planisfeer!

De veertiende taalversie
Vandaag, 21 oktober 2011, is onze nieuwste planisfeer uitgekomen: de Turkse planisfeer (PLN-40Tu). Het is de veertiende taalversie.

Deze planisfeer is ontworpen voor 40° NB dus precies voor heel Turkije. In NW Europa treden kleine afwijkingen op: we zien in Nederland en België een klein aantal (circumpolaire) sterren altijd aan de sterrenhemel (als het helder is, en donker) die in Turkije ondergaan en opkomen; en in Turkije kun je sterren in het zuiden zien die bij ons niet zichtbaar zijn. Maar dat maakt de Turkse planisfeer zeker niet nutteloos in Nederland en België!

De tekst werd vertaald door de Turkse astrofysicus Hikmet Yükselici, van de Yildiz Technical University in Istanboel. Hij zal ook behulpzaam zijn om de nieuwe  planisfeer onder de aandacht te brengen van het publiek in Turkije. We zijn hem zeer erkentelijk voor de hulp. De PLN-40Tu zal even duur zijn als de meeste andere planisferen (€ 9,95) en via deze website te bestellen.

Hopelijk wordt deze planisfeer met enthousiasme begroet door Turkse liefhebbers van de sterrenhemel, zowel in Turkije als West-Europa.

Voor Turkse informatie, zie http://www.yildiz.edu.tr/~yukseli/duzlemkure.html