Shop: € 0,00
 

Links voor het boek B08 - Voyagers

Deze pagina bevat links naar video's, animaties en opnamen van hogere resolutie, van de werelden die in dit boek worden behandeld. 
In veel gevallen verwijs ik naar de originele NASA-bron (de PIA-catalogus), omdat die altijd beschikbaar blijft en ook de informatie bevat. Verder kun je de foto's aanklikken om groter te zien en downloaden. 

De Voyagers

Dit is een interactief 3D-model van de Voyager ruimtesondes. Erg leuk om het van alle kanten te bekijken.
Er is nog een Voyager op Aarde: het testmodel VGR-77-1, of 'Voyager 3', die in het Smithsonian National Air and Space Museum in Washington te zien is. 
 

Jupiter

Dit is een animatie gemaakt door Voyager 1 tijdens de nadering van Jupiter, van 6 januari tot 3 februari 1979, met vast interval foto's te laten maken. Dat gebeurde met een blauwfilter, zodat de video wel de 'Blue Movie' wordt genoemd. Je ziet goed hoe dynamisch Jupiters atmosfeer is. Er zijn 66 foto's per rotatie van Jupiter (ca. 10 uur) in de video verwerkt, de afstand tot Jupiter verkleinde in die periode van 58 miljoen tot 31 miljoen km.
 

Neptunus

Een HR samengestelde foto van Triton
Een mozaïek van Triton, gemaakt op basis van foto’s die Voyagers 2 tijdens de flyby op 25 augustus 1989 nam. Die foto’s werden gemaakt met oranje-, violet en ultravioletfilters, maar die informatie werd geconverteerd naar rood, groen en blauw voor deze afbeelding. Photoshoppen in de jaren tachtig!
Men denkt dat de roze delen van het oppervlak methaanijs bevatten: Triton heeft dus een enorme poolkap! Dat methaan is, dat door de UV-straling van de zon, deels in roodachtige verbindingen, of tholin (zie pag. 10 van het boek), omgezet en dat veroorzaakt de roze kleur. 
De donkere vegen over dat roze ijs bestaan vermoedelijk uit zeer fijn stof, bestaande uit koolstofhoudend waterijs. Dat wordt door geisers uitgestoten, tot kilometers hoogte (een tot 8 km), waarna het als pluimen door de noordoostelijke winden wordt meegevoerd en tot 150 km afstand van de bronnen op het oppervlak wordt gedeponeerd. Er waren tijdens de flyby tientallen van die geisers actief, ze zijn dus een vorm van cryovulkanisme.
De blauwgroene band in deze opname loopt tot de equator. Het kan bestaan uit vers stikstofijs (als rijp of sneeuw). De groenige gebieden bevatten onder andere het ‘cantaloupe’ (‘wratmeloen’) terrein, waarvan de oorzaak niet bekend is, en een serie cryovulkanische landschappen die zijn gevormd door ijskoude vloeistoffen die ooit uit het inwendige naar boven kwamen en daar bevroren.
 

Het maken van het boek - de illustraties

In het boekje staan illustraties van de optische instrumenten en hun onderdelen, die speciaal moesten worden gemaakt omdat geschikte plaatjes ontbreken. Van zo'n spectaculair project, zulke baanbrekende ruimtesondes, waren slechts zeer matige lijntekeningen beschikbaar!
Om een beeld te geven van het werk, zijn hier enkele van die originele plaatjes, vergelijk ze maar eens: