NL | EN

Cursus 'Leer het heelal begrijpen!' voor docenten!

NIEUW:
Cursus voor docenten
‘Leer het heelal te begrijpen!’
 
voor sterrenkunde in de klas

Volgende cursus in najaar 2018! (zie hieronder)

 
 
Met deze unieke cursus wil Rob Walrecht docenten van het basis- en voortgezet onderwijs een stevige sterrenkunde basis geven.

Het doel van de cursus is om u de nodige kennis van de basisbegrippen in de sterrenkunde mee te geven, en vooral het (ruimtelijk!) inzicht en het begrip van het heelal en de processen die daarin een rol spelen. Die kennis en dat begrip en inzicht is nodig is om op een plezierige en zelfverzekerde manier lessen te geven en projecten te begeleiden over het heelal.
Verder leert Rob u de ‘trucs en tools’ en reikt hij de hulpmiddelen aan waarmee je lastige sterrenkundige onderwerpen goed kunt uitleggen.

Met deze cursus van acht lessen (in vier dagen van twee lessen per dag, of in acht dagen) geeft Rob Walrecht u als docent in feite een korte sterrenkundetraining! De bedoeling is om u de nodige kennis en vooral het inzicht en begrip mee te geven dat nodig is om op een plezierige en zelfverzekerde manier lessen te geven en projecten te begeleiden over het heelal.
 
Voor de cursus gebruikt hij voornamelijk zelfontwikkeld materiaal, zoals het zeer complete lespakket, een unieke collectie schaalmodellen en andere instrumenten, en verder de schat aan illustraties die de basis vormen van duidelijke en plezierige PowerPoint presentaties.

Zie hieronder voor meer informatie.

Volgende cursus

Er staat nu geen cursus voor docenten gepland, omdat het moeilijk is als klein bedrijfje om voldoende cursisten voor zo'n cursus te krijgen.
In september 2018 begint echter een cursus voor particulieren, die inhoudelijk niet anders is dan de cursus voor docenten. De cursus zal uit twaalf lessen bestaan. Houd deze website in de gaten voor meer informatie. Zie deze pagina voor meer informatie.

Opzet
De vierdaagse cursus bestaat uit acht lessen. Die lessen zijn natuurlijk voor een groot deel theoretisch van aard, waarbij het vooral om het begrip gaat (feiten kun je opzoeken, zoals in de boeken in het lespakket), maar ook praktisch. Zo gaat u bijvoorbeeld zelf (met de andere cursisten) aan de gang met een spectaculair schaalmodel van het zonnestelsel!
In de lessen is geen of weinig mogelijkheid tot waarnemen, omdat we nu eenmaal niet alles kunnen doen in vier dagen, en ook omdat het Nederlandse weer daarbij geen betrouwbare partner is... Maar na het volgen van de cursus begrijpt u de sterrenhemel zo goed dat u gemakkelijk terecht zult kunnen bij sterrenwachten, die alle mogelijke instrumenten hebben en u kunnen leren om te gaan met een telescoop.

Na het voltooien van de cursus ontvangt u als deelnemer een certificaat.
 

De cursus:

  • bestaat uit minstens acht lessen (meer lessen mogelijk), verdeeld over vier of acht dagen
  • is voor maximaal 10/12 personen
  • kan op locatie worden gegeven
  • is voorzien van een uitgebreid cursuspakket
 

Kosten

De kosten hangen af van de afspraak. Als de cursus wordt aangeboden door onderwijsorganisaties bepalen zij uiteraard de prijs.
U kunt ons zelf uitnodigen, waarbij u bepaalt wanneer en waar de cursus wordt gegeven, en die locatie en catering regelt. Voor het inhuren van Rob Walrecht kunt u contact met ons opnemen: info@walrecht.nl.

Cursus op locatie

Het is niet gemakkelijk om naast de uitgeverij ook een cursusbedrijf te runnen, maar een of twee maal per jaar proberen we de cursus in eigen beheer te geven.
Het is mogelijk de cursus op aanvraag te geven, bij minimaal tien deelnemers. Kosten en condities in overleg.

Vragen en antwoorden (klik op de vraag)

Waarom
en natuurlijk
Voor wie.

Van de pilots, in 2012-2014, hebben we een fraaie FILM laten maken. Zie ook de Verslagen van de pilots.

De cursus wordt warm gesteund door belangrijke astronomen (zie ook onderaan).

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen:
 
Rob Walrecht Productions
Tel. 033 – 4755 543
info@walrecht.nl

Via onze Nieuwsbrief wordt u ook op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
 
Aanbeveling Professor van den Heuvel

Professor Ed van de Heuvel
De professionele astronomen willen al jaren dat er meer aandacht wordt besteed aan sterrenkunde op  scholen. De vermaarde sterrenkundige Ed van den Heuvel zegt:
“Ik beveel de cursus van Rob Walrecht voor docenten van harte aan. Walrecht is een uitstekende docent. Hij heeft sinds 1978 zijn sporen verdiend in het verspreiden van kennis over sterren, planeten en het heelal onder een groot publiek en met name ook voor leerlingen uit het basison­derwijs. Zijn drie boeken, zijn planisferen en andere uitgaven, en zijn unieke schaalmodellen van Zon, sterren en planeten zijn zeer geschikt als cursusmateriaal.”
 
Prof. Dr. Ed P.J. van den Heuvel
Hoogleraar Sterrenkunde en Astrofysica
Universiteit van Amsterdam