Het geven van sterrenkundeles is een bijzonder specialisme. Er is zoveel te weten, zoveel uit te leggen en te verklaren, zoveel te laten zien... Want sterrenkunde is gewoon leuk, vooral voor jongeren!
Zelf sterrenkundeles geven
Als u zelf de sterrenkundelessen wilt geven en daarvoor nog wat beter beslagen ten ijs wilt komen, of uw kennis wat wilt opfrissen, dan kunt u zich inschrijven voor onze cursus.
Of een gastdocent inhuren
Als u echter liever gebruik wilt maken van een professionele gastdocent dan kan dat ook. Rob Walrecht verzorgt al sinds 1982 op deskundige wijze sterrenkundelessen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat gebeurt met behulp van unieke hulpmiddelen, zoals een schat aan zelfgemaakte illustraties (voor PowerPoint), allerlei speciaal ontwikkelde schaalmodellen, eigen lesmateriaal en enkele telescopen en andere instrumenten.
Door de drukte met de uitgeverij is er niet zoveel mogelijkheid meer voor gastlessen. Vandaar ook de sterrenkundecursus voor docenten, want daarmee kunt u het allemaal zelf!
Toch werken wij aan enkele nieuwe lessen die speciaal bedoeld zijn voor kinderen.
Als u interesse heeft moet u dat dan ook ruim van tevoren aangeven. Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@walrecht.nl.
Voorbeelden van lessen
Er zijn lessen mogelijk voor zowel het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs als allerlei MBO’s en HBO’s. U kunt zelf aangeven welke onderwerpen u in de lessen behandeld wilt zien.
Er zijn ook standaard lessen mogelijk:
-
Genieten van de sterrenkunde (de inleiding: over de dag, het jaar, de seizoenen, de maand, de schijngestalten van de maan, zons- en maansverduisteringen, eb en vloed, onze tijd, de kalender e.d.). Een van de meest gegeven lessen!
-
De mens en de kosmos (vervolg op Genieten van de sterrenkunde) - voor VO
-
Genieten van het zonnestelsel (een overzicht van het zonnestelsel, van alle ‘leden’ ervan; inclusief het gebruik van twee schaalmodellen van het zonnestelsel: één om de verschillen in grootte te illustreren en één om de afstanden binnen het zonnestelsel in beeld te brengen). Een van de meest gegeven lessen!
-
Werelden vergeleken (vervolg op Genieten van het zonnestelsel, waarin de verschillende planeten, manen en andere objecten nader worden beschreven, en met elkaar worden vergeleken; met schaalmodellen) - voor VO
-
Sterren en sterrenstelsels (combinatie van de twee volgende lessen en eenvoudiger)
-
Sterren (over de zon en andere sterren, hoe ze branden, over hun helderheid, kleur en temperatuur, over hun leven en dood; met schaalmodellen) - voor VO
-
Sterrenstelsels (over ons Melkwegstelsel en andere sterrenstelsels; met speciale schaalmodellen wordt ons omgeving nog duidelijker; met schaalmodellen) - VO
-
De planisfeer, zelfbouw draaibare sterrenkaart en zelfbouw zonnewijzer (over de achtergronden en werking van deze instrumenten, hoe ze gebouwd moeten worden en hoe je ze kunt gebruiken).
-
Diverse modules om dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen, zoals de zon, de geboorte van het zonnestelsel en meer
-
De Lezing van Alles (een inleiding in de materie, elektromagnetische straling en hoe de kernenergie van de zon ons als licht bereikt); erg leuk!