Shop: € 0,00
 

Het grote schaalmodel van het zonnestelsel

 

Meer over het schaalmodel van het zonnestelsel op schaal 1:475 miljoen ('475M')


Nieuwe Jupiter en Saturnus!

Dit schaalmodel, het grootste van het zonnestelsel dat ik heb, waren de Jupiter en Saturnus van piepschuim. In de loop der jaren waren ze flink beschadigd en gedeukt (mijn Jupiter bestaat al sinds 1985-86, als aankleding van beurzen; Saturnus stamt uit 1990, toen ik ook de rest van het schaalmodel maakte).
Een vriend, Johan Kragten (van mijn oude sterrenkundeclub Zenit, in Den Helder), die ook de oude Jupiter en verder in 1990 de aarde en Neptunus voor dat schaalmodel had gemaakt, schilderde een nieuwe Jupiter en Saturnus voor mij.
Hij had de planeten, na veel geëxperimenteer met de kunststof bollen (bedoeld voor op lantaarns), in 2015 klaar. In het najaar van 2017 heb ik ze afgewerkt,met vernis, voor de eerste uitvoering van mijn cursus 'Leer het heelal begrijpen' (zie elders op deze website).

Ik had zelf de ringen van Saturnus al gemaakt, getekend in Illustrator. Op basis van een mozaïek van Cassini-foto's (zie afbeelding hieronder), die een soort dwarsdoorsnede van de ringen tonen, maakte ik een bestand van 400 dunne en dikkere ringen, in de kleuren die met die foto overeenkwamen. Het zijn dus supernauwkeurige ringen geworden!
Maar de ringen en de planeet moesten nog worden samengevoegd door middel van speciale standaards. Die standaards zijn in oktober 2017 gereedgekomen, gemaakt door de firma Mateloos Plexiglas Bewerking, in de Krommestraat in Amersfoort.

Foto's:
Bovenaan: een foto van het schaalmodel 'in actie', in oktober 2018.
Daaronder en hieronder: de nieuwe Jupiter en Saturnus, de laatste met ringen. De foto hieronder toont de ringen van opzij, maar wel veel te dik! Ze zijn geplakt op 3 mm dik kunststof, het folie is misschien 0,1 mm dik, de werkelijk ringen zijn maximaal 30 m dik: op schaal 3 nanometer! Dat is 0,000.003 mm.
Rechtsonder: het bestand voor de ringen, met zijn 400 ringen en ringetjes.















 

Hierboven: dit nauwkeurige mozaïek van Cassini-opnamen
van de ringen gebruikte ik als basis voor de ringen van mijn
model van Saturnus (de afbeedling rechtsboven ervan).