Shop: € 0,00
 

Schaalmodel van het zonnestelsel - 1:100 miljard ('100G')


Nieuwste ontwikkelingen
Dit schaalmodel wordt, met 475M model (zie hieronder) het meest gebruikt in lessen, lezingen en andere presentaties over het zonnestelsel. Daardooor is het ook het meest onderhevig aan veranderingen en verbeteringen (ook updates).
Ter gelegenheid van de cursus 'Leer het heelal begrijpen', die in september 2018 weer van start ging, en naar aanleiding van ideeën die ik bij de cursus in 2017 opdeed, besloot ik de boel behoorlijk te reorganiseren. Ook wilde ik presentatiemateriaal maken dat het voor mij gemakkelijker zou maken om uitleg te geven over al die kleine, recent ontdekte werelden. Het aantal objecten in mijn schaalmodellen is meegegroeid met het aantal bekende zonnestelselobjecten!

Meer objecten - meer kaarten
Na het uitbrengen van de twee sets van het Zonnestelselmodel, met samen 32 kaartjes, heb ik een aantal aanvullende kaartjes gemaakt die binnenkort ook te bestellen zijn. Daarbij zitten vooral veel kleinere objecten voorbij de baan van Neptunus. Maar ook Pallas, de op twee na grootste planetoïde, is erbij, evenals de komeet Encke en meer.
Tenslotte zijn er algemene kaarten voor planeetbanen en planeetringen, en drie zeer bijzondere kaarten: een voor de hypothetische Planet Nine, en twee voor het planetenstelsel van de ster TRAPPIST-1: een stelsel van zeven rotsplaneten ter grootte van de aarde.

Andere opzet
Ik heb slechts 32 palen/opstellingen, elk met een 'kop' met een kaarthouder. Vijf zijn dubbel, en bevatten twee kaarten (bijv. Saturnus en planeetringen, Neptunus en de Kuipergordel). Zo kan ik in totaal dus 37 kaarten tonen.
Een deel van de objecten die ik wil behandelen in mijn lessen en presentaties staan echter wel ver weg, voorbij 100 m van de 'zon' - de grootste lengte van het Planetenpad die ik normaal gesproken gebruik. De Voyager 1 staat al op 214 m, Sedna op 784 m, Planet Nine zou gemiddeld op 1000 m komen, de dichtstbijzijnde ster Proxima Centauri op 400 km! Door die kaartjes op één display te tonen, kwamen diverse paaltjes vrij, en door nog een extra (5e) dubbele kop te maken kon ik zeven van de extra kaartjes een eigen paal geven.

Info-kaarten en -map
Met een mooie A2 display op een opvouwbare schildersezel heb ik nu een lichtgewicht bord voor al die verre objecten. Die beschrijf ik dan op een iets aangepaste manier.
Het wordt lastig om van zoveel recent ontdekte kleine objecten alles te onthouden. Mijn oude presentatiehulp was een A4-tje met alle afstanden en afmetingen - maar niet de andere gegevens. Ik heb ook een dikke map, met alles erin, maar dat is niet handig bij het presenteren.
Ik heb daarom speciale A5 kaarten gemaakt met de belangrijkste informatie (de bijzonderheden, maar vooral ook de baangegevens: excentriciteit en baanhelling) die ik wil gebruiken.
Ik heb ik dit systeem al geprobeerd en het beviel prima! Een blijvertje dus.









Bord bij de start van het Planetenpad
Voor publieke presentaties heb ik ook een bord gemaakt, met uitleg, de starttijden van 'reisjes door het zonnestelsel' en dergelijke.










Planeet 'markers'
In augustus 2019 heb ik ook een aantal markers gemaakt om de planeten nadrukkelijker zichtbaar te maken. De acht planeten zijn na de zon de belangrijkste leden van het zonnestelsel, maar de opstellingen (paal, voet en 'kop') zien er van een afstand allemaal gelijk uit.
De planeten krijgen nu een bolletje bovenop de 'koppen', in een toepasselijke kleur, zodat je op een afstand kunt zien waar planeten staan.