Een boek over 10 jaar verkenning van de kleine werelden
Over het boek
Na de Voyagers waren er geen ‘eerste ontmoetingen’ geweest met ‘grotere kleine’, mysterieuze zonnestelselobjecten, tot 2011. Toen begon een decennium waarin verschillende van die intrigerende kleine werelden werden bezocht, met langdurige bezoeken en flitsende flyby’s. Het begon toen de sonde Dawn bij Vesta (2011-2012) aankwam, waarna de sonde Rosetta ruim twee jaar een komeet achtervolgde. Later werden de kleine planetoïden Bennu en Ryugu bezocht, langdurig van dichtbij bestudeerd en zelfs ‘bemonsterd’ (in 2018-2019). De klapper kwam echter in 2015 toen twee dwergplaneten werden bezocht: Ceres (2015-2018) door diezelfde Dawn, en Pluto met een scheervlucht door de sonde New Horizons. Die laatste bezocht begin 2019 zelfs nog een voordien onbekend ver ijswereldje, Arrokoth.
Dit is het verhaal van de indrukwekkende verrichtingen van bijzondere aardse planeetverkenners als New Horizons, Dawn en Rosetta. Zie ook het overzicht onderaan.
Een leuk, persoonlijk detail: de periode die dit boek beschrijft is gelijk aan de periode dat ik opa ben! Daar kwam ik onlangs achter... Onze oudste kleinzoon werd geboren op 5 juli 2011, terwijl de sonde Dawn op 16 juli van dat jaar aankwam bij de planetoïde Vesta.
Het bevat 48 pagina's binnenwerk en is gemaakt in de kleurrijke stijl van al mijn boeken. Wie meer wil weten hoe dit boek tot stand kwam moet even helemaal naar beneden scrollen.
Naar bestellen.
Werk
Ik ben er al in januari mee begonnen, maar was er in de eerste paar maanden nog niet fulltime mee bezig. Ik maak meestal eerst de grote illustraties (de overzichten), en daarna ga ik de tekst maken. Ik kon er niet altijd vol mee bezig zijn omdat er ook orders zijn (die soms veel tijd vergen om de bestanden te maken), de boekhouding en andere zaken bij het leven van de ondernemer horen.
Dit boek is anders tot stand gekomen dan de andere boeken, omdat ik niet eerst de hele tekst heb gemaakt, maar steeds een hoofdstuk afrondde. Ik had de pagna's vooral per onderwerp ingedeeld, hoewel ik in eerste instantie uitging van 32 pagina's... Het is me weer gelukt om het groter te maken dan gepland!
Het boek kostte relatief veel tijd vanwege het feit dat ik constant research moest doen: welke van twee (of meer) verklaringen wordt nu gezien als de beste; hoe werkt dit proces precies; wat zie ik hier en hoe komt dat. Dat was soms dagen werk maar met de hulp van deze wetenschappers kwam ik er uit: Prof. Dr. Ralf Jaumann van de Freie Universität Berlin over Vesta en Ceres; John Spencer, Staff Scientist, Southwest Research Institute, Boulder, Colorado en betrokken bij het New Horizons project, over Pluto en Charon; prof. dr Bert Vermeersen, hoogleraar Planetary exploration and earth observation aan de TU Delft, over Pluto's oppervlak (breuken); en prof. dr. Ewine van Dishoeck, hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Universiteit van Leiden, over deeltjes rond de 'Rosetta komeet'. Ook dank aan Dr. Sebastiaan de Vet voor zijn hulp.
Belangrijkste kenmerken van Kleine werelden van het zonnestelsel:
-
De samenstelling en structuur van het zonnestelsel en onze plaats daarin.
-
De geschiedenis van de ontdekkingen in het zonnestelsel.
-
Technieken om andere werelden te bereiken.
-
De bezoeken van Dawn aan de grote planetoïden Vesta en Ceres.
-
De bezoeken van New Horizons aan Pluto en zijn manen, en aan Arrokoth.
-
Het onderzoek van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko door de Rosetta.
-
Het onderzoek en het nemen van monsters van de planetoïden Ryugu en Bennu, door respectievelijk de Japanse Hayabusa2 en de Amerikaanse OSIRIS-REx.
-
Voorbeelden van pagina's:
pagina's 4 en 5
pagina's 28 en 29
pagina's 30 en 31
Meer achtergrond van de totstandkoming van het boek
Het jaar 2015 voor het planeetonderzoek
Zoals met veel projecten was de aanleiding om dit boek te maken er een van een proces van ontwikkeling. In 2014 wist ik natuurlijk dat 2015 een groot jaar zou worden vanwege de eerst bezoeken aan twee dwergplaneten: Ceres en Pluto! Van 2011 tot 2012 had
Dawn, de sonde die ook Ceres zou onderzoeken, al ruim een jaar de op een na grootste planetoïde bestudeerd, Vesta (Ceres is óók de grootste planetoïde). En in de tweede helft van 2014 kwam
Rosetta bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko aan.
Met Vesta en de ‘Rosetta komeet’ al ‘in de pocket’, en de aankomst van
Dawn bij Ceres en de flyby van Pluto, zijn grote maan Charon en zijn vier kleine maantjes door
New Horizons in 2015, maakte ik eind 2014 de brochure
Kleine werelden van het zonnestelsel. Dergelijke brochures (van 8 pagina’s) zijn over het algemeen artikelen die we gratis bij bestellingen voegen.
Het jaar 2015 werd onverwacht een heel bijzonder jaar voor ons bedrijf, maar dat zo dadelijk.
Er stond al een boek op stapel,
De Oerknal, dat ik met prof. dr. Henny Lamers zou gaan maken, maar verder waren er geen grote plannen. Ik had wel enkele producten die ik graag wilde uitbrengen, namelijk de Astroset Maan & Planeten (ontwerp al uit 2000!) en de geheel herziene (up-to-date gebrachte) herdruk van het Zonnestelselmodel. Voor beide was er echter geen geld.
Onze kansen in het jaar 2015: nieuwe artikelen
Dat was… tot maart 2015 toen verkoop van eclipsbrilletjes, vanwege de gedeeltelijke zonsverduistering van maart 2015, ineens gigantisch werd. Nu was er opeens wel geld om die andere dromen (het nieuwe Zonnestelselmodel en de Astroset) waar te maken!
Dat voorjaar was ik al met de Astroset bezig, maar het boek
De Oerknal was het grote project. Toen ik dacht daar begin juli 2015 aan te beginnen mailde Henny Lamers mij met de mededeling dat hij vijf weken op fietsvakantie naar Frankrijk ging…
Net in die periode scheerde
New Horizons langs Pluto, iets dat ik niet zonder meer voorbij wilde laten gaan. Dat was ik aan mijzelf verplicht, als groot liefhebber van het planetair onderzoek. Ik was nog niet actief op Facebook, en besloot een
Robs Nieuwsbrief Pluto Special te gaan maken. Gaandeweg daagde het dat dit gewoon een boek zou moeten worden, met die titel
Kleine werelden van het zonnestelsel, en over die bezochte kleine werelden. Het probleem was echter dat foto’s van
New Horizons mondjesmaat binnenkwamen en dat ook
Dawn bij Ceres nog wel jaren bezig zou blijven. Dus was het plan om eerst een andere droom, het boek
B06 - Zelf sterrenkijken, te gaan maken.
Dat boek, dat de sterrenhemel in 12 hoofdstukjes beschrijft, drie per seizoen, heeft een speciale opzet – en ik worstelde de enkele keren dat ik met schrijven begon met mijn eigen opzet! Dat had ook te maken met wat fysieke ongemakken, die mij hinderden voluit te gaan.
Eind 2021 besloot ik dan toch maar eerst
Kleine werelden te gaan maken, en dat is dus nu klaar. In 2023 gaat
Zelf sterrenkijken er dan toch echt komen!
31 augustus 2022
LAATSTE NIEUWS: DE BOEKEN ZIJN AFGELEVERD, EN DUS NU LEVERBAAR!
Vandaag werden de boeken afgeleverd: 25 dozen vol. Ze zijn heel mooi geworden!
Ik krijg nu wel problemen in mijn kleine magazijn, zeker met nog drie ander boeken die zijn gepland.
Vanaf vandaag kunnen we de bestellingen dus versturen!
Zie voor een idee van de pagina's helemaal onderaan het verhaal.